Voordelen van vaker digitaal werken

Digitalisering is een bekend begrip in onze samenleving. In de afgelopen decennia is er ongelooflijk veel veranderd. Het leven van pakweg dertig jaar geleden zag er heel anders uit dan nu. Dit is nog zo kort geleden en toch zijn er alweer zoveel vernieuwingen geweest. Dit had allemaal te maken met de komst van het internet en de opkomst van digitale apparaten. Nooit hadden we kunnen denken dat de digitalisering onze hele samenleving zou veranderen. Inmiddels is wel duidelijk dat er geen weg meer terug is. In de toekomst zullen we alleen maar digitaler gaan worden. Ook op de werkvloer. Maar wat verstaan we onder digitaal werken? En wat zijn de voordelen hiervan?

Wat is digitaal werken?

De eerste computers werden gebruikt, printers waren in opkomst en vervolgens werden de eerste stapjes naar digitalisering op kantoor gezet. Vervolgens slingerde er nog wel héél wat papierwerk rond. Inmiddels begint dat ook te veranderen. Hoewel we nog steeds niet zonder een kwalitatieve brother printer kunnen, beginnen we ook selectiever te worden in wat we op papier willen hebben. Veel hoeft niet meer geprint te worden.

Zo zorgen bedrijven er steeds vaker voor dat processen geautomatiseerd worden en systemen gekoppeld worden. Hier moeten we wel een kleine kanttekening bij plaatsen. Hoewel digitaal werken namelijk steeds meer gewoon wordt bij bedrijven, zijn er ook nog bedrijven die niet verder komen dan het versturen van e-mails en delen van digitale documenten. Maar als je er over nadenkt, is dat natuurlijk ook al heel speciaal. Iets wat we decennia terug nooit hadden durven denken. Daarnaast biedt het ook talloze voordelen.

Alleen printen als dat echt nodig is

Een van de grotere voordelen van digitaal werken is dat er minder geprint hoeft te worden. Feit blijft dat we wereldwijd echt biljoenen afdrukken maken. Een groot deel van die printjes komen uiteindelijk in de vuilnisbak terecht. Zonde! Zowel van de inkt als het papier.

Digitalisering op grotere schaal zorgt ervoor dat er veel minder geprint hoeft te worden. De meeste documenten kunnen immers ook digitaal gelezen en bewerkt worden. Printen wordt hierdoor enkel nog gedaan wanneer dat echt noodzakelijk is. Voordeel is ook dat je hiermee enorm bespaart op de printkosten. Je hp 364 inkt raakt minder snel op en met het papier doe je veel langer. Win-win!

Niet meer afhankelijk van één locatie

Voor de digitalisering was flexibel werken vrijwel onmogelijk. Het was ondenkbaar dat werknemers onderweg of thuis nog even in het systeem konden inloggen en een laatste hand aan het werk konden verrichten. Inmiddels is dit de normaalste zaak van de wereld. Het nieuwe werken wordt binnen bijna elk bedrijf geïntroduceerd. Medewerkers kunnen waar en wanneer ze maar willen aan de slag gaan. Dit zorgt ervoor dat zij productiever hun tijd in kunnen delen en het werk sneller gedaan wordt. Bovendien kan er ook nog eens heel gemakkelijk samengewerkt worden. Met slechts enkele klikken op de knop, wordt direct informatie uitgewisseld. Zo kan er gerichter en sneller gecommuniceerd worden.