Top 5 van de meest voorkomende verzekeringen

We kunnen absoluut niet het onverwachte voorkomen, maar we kunnen onszelf en ons gezin veelal wel tegen de ergste financiële gevolgen beschermen. Er zijn heel veel soorten verzekeringen beschikbaar, maar niemand wil daarbij meer uitgeven dan dat echt nodig is.

Het kiezen van de juiste typen en hoogtes van de verzekering moeten daarom altijd op jouw persoonlijke situatie gebaseerd zijn. Vooral de factoren als kinderen, de leeftijd, levensstijl en arbeidsvoorwaarden spelen hierbij een grote rol.

De verzekeringen die iedereen nodig heeft

Er zijn uiteindelijk vijf soorten verzekeringen die men echt nodig heeft. Dit zijn daarom ook de meest voorkomende verzekeringen. We hebben het hier over de: ziektekostenverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ziektekostenverzekering

Met de in Nederland verplichte ziektekostenverzekering heb je geen reden meer om een jaarlijks dokter- of tandartsbezoek te vermijden. En je zult met deze verzekering ook niet met een torenhoge rekening blijven zitten als jij of één van je gezinsleden een ongeluk of een chronische ziekte krijgt.

Inboedelverzekering

Inboedelverzekeringen dekken je bezittingen in jouw woning bij diefstal, verlies of schade, waaronder natuurrampen, brand of wateroverlast. Het is erg belangrijk om te begrijpen welk type dekking je precies hebt en hoeveel jouw polis bij een claim uitbetaald. Zodat je hier beter op voorbereid bent, als je ooit een claim moet indienen.

Autoverzekering

In Nederland is het verplicht om als autorijder minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Zo’n autoverzekering dekt daarbij de meeste schadekosten (die je aan een ander persoon en voertuig aanbrengt).

Het helpt je bovendien tegen eventuele rechtszaken te beschermen die het gevolg van een ongeval kunnen zijn. Het beschermt je auto daarnaast tegen diefstal, vandalisme of een natuurramp. Maar zoals bij alle verzekeringen het geval is, bepalen jouw persoonlijke voorkeuren de hoogte van de kosten. En vergeet in dit geval natuurlijk ook de no-claim korting niet.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar het is wel zeer verstandig om er één te hebben. Het is een verzekering die, in of buiten jouw woning, in werking treedt als een ongeval tot lichamelijk letsel of materiële schade leidt. Schade waarvoor jij wettelijk aansprakelijk wordt gesteld.

Deze schadeclaims kunnen voor de schadevergoeding van medische rekeningen, juridische kosten, et cetera zijn. Dit in het geval als een gast op jouw eigendom bijvoorbeeld gewond raakt. Evenals de dekking voor onopzettelijke schade aan een eigendom van iemand anders. Iets waarvoor jijzelf dan wettelijk verantwoordelijk bent.

Langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een langdurige arbeidsongeschiktheidsverzekering is het enige type verzekering waarvan de meesten van ons denken dat we het nooit nodig zullen hebben. Maar volgens de landelijke statistieken zal één op de vier werknemers die de arbeidsmarkt betreden, arbeidsongeschikt raken. Om daarna niet meer (optimaal) te kunnen werken voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Wat er ook in het leven mag gebeuren, zorg er in deze gevallen voor dat je goed gedekt bent. Vind hiervoor de juiste typen verzekeringen die bij je behoeften past. En vergelijk deze verzekeringen qua kosten en dekking ook goed met elkaar. Doe dit zelfs als het om een verplichte verzekering gaat. Zo zal je het voordeligst en naar je eigen persoonlijke wensen veilig door het leven gaan.