Alle snorfietsers moeten vanaf 2023 verplicht een goedgekeurde helm dragen. Zij vergezellen daarmee alle snelle scooter, brommer en motor rijders. Men verwacht van deze nieuwe eis dat het aantal verkeersongevallen en -doden onder de snorfietsers omlaag zal gaan.
Een helm is een noodzakelijke accessoire voor veel weggebruikers op twee wielen, recreatieve activiteiten en sporten, maar het is zeker geen geheim dat mensen ze niet echt graag dragen. Een helm is echter essentieel bij het voorkomen van traumatisch hersenletsel veroorzaakt door een botsing.
Activiteiten zoals fietsen of scooteren, skateboarden, een contactsport beoefenen, rotsklimmen, paardrijden of motorrijden kunnen allemaal tot hoofdletsel leiden. Juist daarom is het o zo belangrijk om altijd een helm te dragen als je aan een potentieel gevaarlijke activiteit deelneemt.
Waarom een helm dragen?
Motorhelmen zijn voor meer dan een derde van alle gevallen effectief in het voorkomen van motordoden. En een jethelm met vizier aanschaffen helpt maar liefst in tweederde van alle motorongelukken bij het voorkomen van hersenletsel. Al deze ongelukken kunnen het gevolg van vallen na verlies van controle zijn of van een aanrijding met een andere (motor-) fiets of motorvoertuig.
Veel personen twijfelen aan de werkzaamheid van een helm omdat ze geen bescherming tegen hersentrauma kunnen garanderen of een hersenschudding kunnen voorkomen. Onderzoek toont echter aan dat een goed passende en veilige helm de ernst van verwondingen door hoofdtrauma aanzienlijk kan verminderen.
Een helm kan per slot van rekening de hoeveelheid kracht die op de hersenen uitgeoefend wordt verminderen. Het kan daarnaast tegen ernstige snijwonden, schedelbreuken en gebroken gezichtsbeenderen beschermen. Dit kan de ernst van een hersenschudding behoorlijk verminderen en ook ernstiger traumatisch hersenletsel voorkomen.
Hoe werkt een helm precies?
Een motorhelm heeft een harde, kunststof schaal aan de buitenkant en schuim aan de binnenkant. Als jij je hoofd stoot, dan helpen deze materialen in je helm om de kracht en energie van de impact op te vangen. Waardoor de grote kracht die op de schedel wordt uitgeoefend, verminderd wordt.
Het schuim dempt direct de klap op het hoofd, terwijl de gladde, plastic buitenschaal ervoor zorgt dat je hoofd veilig over het oppervlak van de impact glijdt zonder dat jij je nek daarbij verdraaid.
Het belang van de pasvorm van de helm
De pasvorm is van groot belang als het om een veilige helm gaat. Je helm moet altijd goed aansluiten, maar niet te strak zitten, zodat deze niet verschuift als jij je beweegt. Je helm moet ook vastgemaakt worden om er zo voor te zorgen dat deze bij een impact niet losraakt of flink beweegt. De kinband moet daarom altijd vastgemaakt worden en strak tegen je kin zitten.
Kortom, draag altijd een helm om de ernst van traumatisch hersenletsel te verminderen. Zelfs als dit niet altijd verplicht is. Want preventie is de sleutel tot veiligere wegen en minder verkeersongevallen.