Tips voor het verlagen van je gasverbruik

De stijgende gasprijzen zorgen ervoor dat veel mensen kijken hoe het mogelijk is om te besparen op het gasverbruik. Dat scheelt niet alleen in onze portemonnee, maar is ook beter voor het milieu. Met behulp van de tips in dit artikel kun je op de korte termijn en lange termijn gas besparen. 

Zet je verwarming een graadje lager

Iedereen is gewend aan een bepaalde temperatuur in huis. Sommige mensen hebben het liever lekker warm met 23 graden. Je verwarming een graadje lager zetten kan echter al heel veel op je gasverbruik besparen. In principe zou 19 of 20 graden al meer dan voldoende zijn. En trek anders een dikke trui aan of wurm je onder een fleecekleed op de bank. 

Laat je cv-ketel goed onderhouden

Heb je een cv-ketel? Dan is het belangrijk om deze regelmatig te laten onderhouden. Hoe beter de cv-ketel werkt, hoe beter het rendement is. De installateur zorgt er tijdens het onderhouden voor dat de instellingen optimaal zijn. Volgens de wet is het in Vlaanderen sowieso verplicht om je centrale verwarmingsketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Maar je kunt dit ook jaarlijks laten doen.

Gebruik tochtstrips

Zorg ervoor dat er geen onnodige koude lucht de kamer in komt door middel van tochtstrips. Daarnaast zorgen deze tochtstrips er ook voor dat de warme lucht niet verdwijnt door de gaten en kieren. Dit kan zorgen voor een flinke jaarlijkse besparing. Zeker als het gaat om oudere woningen.

Zet de verwarming niet onnodig aan

Wanneer je niet thuis bent, is het niet nodig om je verwarming aan te hebben staan. Het ligt er natuurlijk wel aan wat voor soort verwarming je hebt. Vloerverwarming zorgt voor een constante manier van verwarmen en daarbij is het juist niet goed om deze steeds uit en aan te zetten. Er zijn tegenwoordig ook slimme thermostaten die je met behulp van een app heel makkelijk kunt bedienen. Deze thermostaten leren van je gedrag en zorgen op die manier voor een optimale temperatuur met zo min mogelijk gasverbruik. 

Investeer in een oplossing voor verwarmen zonder gas

Voor de langere termijn kan het een heel goed idee zijn om te investeren in een duurzamere manier van verwarmen zonder gas. Een populair alternatief is een warmtepomp. Die haalt ‘gratis’ energie uit de omgeving en zet dit om in energie voor het verwarmen van je woning. Zo haalt een lucht/water warmtepomp bijvoorbeeld energie uit de buitenlucht, maar er zijn ook warmtepompen die energie halen uit de bodem of uit ventilatielucht. Voor iedere soort woning is er wel een goede oplossing.

Met behulp van de bovenstaande tips kun jij aan de slag om je gasverbruik te verlagen!