Tips voor de beste sollicitatiebrief

vrouw-met-blote-voeten-leest-brief

Als je oog valt op die ene echte droombaan, wil je niets aan het toeval overlaten. Je wil alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat die baan binnenkort van jou is. Om dat te realiseren, moet je al van bij het eerste contact, je sollicitatiebrief, sterk uit de hoek komen en je onderscheiden van andere kandidaten. Het schrijven ervan is dus geen werkje om snel even tussendoor te doen, maar iets waar je echt de tijd voor moet nemen. Met onze praktische tips voor jouw sollicitatiebrief ben je in elk geval al een heel eind op goede weg.

Besteed aandacht aan jouw sollicitatiebrief

Het moet gezegd durven worden, veel mensen zien een sollicitatiebrief eerder als een formaliteit en besteden er dan ook niet de nodige aandacht aan. Vergeet echter niet dat dit je eerste contact en dus ook je eerste kans is om indruk te maken. Het vergoot aanzienlijk je kans om door te gaan naar de volgende selectieronde én jouw naam zal blijven hangen bij de recruiter. Werk van maken dus!

Start met een krachtige opening

Al van bij de eerste zin moet jouw lezer geboeid en benieuwd zijn. Begin dus niet met de standaard zinnen, maar ga direct naar de essentie. Wie jij bent, waar je voor staat en waarom jij de beste keuze bent, dit moeten de uitgangspunten zijn voor de opening.

Zoek naar de juiste tone of voice

Om de beste sollicitatiebrief te schrijven, is kennis van het bedrijf waar je solliciteert noodzakelijk. Bedrijven willen medewerkers aan boord die matchen met de bedrijfscultuur. Door het nodige opzoekwerk te doen, kom je te weten wat de communicatiestijl van het bedrijf is. Die stijl gebruik jij vervolgens op een natuurlijke en overtuigende manier in jouw brief.

Wees concreet

Geen enkele recruiter zit te wachten op ellenlange sollicitatiebrieven. Geef jouw realisaties weer in concrete cijfers, vervang anekdotes door enkele relevante voorbeelden en beperk je strikt tot de essentie van de functiebeschrijving. Bijkomende toelichtingen hou je dan voor het interview.

Enkele do’s en dont’s

Het klinkt als een evidentie, maar wat je absoluut moet vermijden, zijn schrijffouten in je brief. Niet alleen vormen die een afknapper, het toont ook aan dat je niet de nodige tijd en energie in het schrijven van je sollicitatiebrief gestoken hebt. Naadloos hierop aansluitend is het absoluut not done als de recruiter sporen van knip- en plakwerk vindt. Lees je tekst goed na hierop.
Onder de noemer do’s kunnen we dan weer plaatsen dat je vast en zeker de nieuwsgierigheid van de recruiter mag prikkelen met je tekst. Dit doe je bijvoorbeeld door net voldoende overtuigende elementen aan te reiken, maar er niet eindeloos lang op door te gaan.

Als je hierboven aangegeven tips voor jouw sollicitatiebrief toepast op een natuurlijke en spontane manier, maak je alvast een goede eerste indruk en is de kans op een interview een heel stuk vergroot. Die droombaan is het doel, de sollicitatiebrief de eerste stap ernaar toe.

Wordt je uitgenodigd voor het gesprek, vergeet dan niet onze tips te lezen om niet zenuwachtig te zijn voor een presentatie. Deze tips kun je bij het gesprek zeker gebruiken. Succes!