Tips over de keuze van de beste kettingzaag

De meeste moderne kettingzagen zijn speciaal aan de specifieke werkomstandigheden van hun gebruikers aangepast. Voordat jij daadwerkelijk een kettingzaag koopt, moet jij jezelf een aantal belangrijke vragen over het gebruik ervan stellen.

Overwegingen bij het kopen van een kettingzaag

De antwoorden op de vragen helpen jou immers prima bij het kiezen van het juiste type en formaat kettingzaag. Dit zijn de belangrijkste overwegingen bij het kopen van de beste kettingzaag voor jou:

Wat voor type gebruiker ben ik?

Hoe ervaren ben je in het gebruik van een kettingzaag? Hoe vaak zal jij die kettingzaag gaan gebruiken? Is het voor professioneel gebruik of enkel voor gebruik thuis?

Wat voor zaagwerk ga je doen?

Waar ga jij de kettingzaag voor gebruiken? Welke maat takken of bomen ga je veelal kortwieken? Is dit hard of zacht hout? Heb je een kleine of grote zaag nodig?

Over de lengte en het vermogen van de kettingzaag 

Een basisrichtlijn is dat de kettingzaag minstens 5 cm langer moet zijn dan de dikte van de tak of boom die wordt gezaagd. Als de tak bijvoorbeeld 20 cm dik is, dan moet het zaagblad van de ideale kettingzaag minstens 25 cm lang zijn.

De grootte doet er toe … of zoals de houtzagers zelf zeggen ‘hoe lang is jouw zaagblad? Maar het is niet alleen het zaagblad maar ook de kracht die jouw zaag heeft om aan de ketting te trekken.

Een andere belangrijke factor bij het overwegen van de grootte van de kettingzaag is dus het vermogen van haar motor. In de meeste gevallen is het vermogen van de motor evenredig met de lengte van het geleideblad. Dit betekent dat des te langer de geleidestang is, des te krachtiger de motor moet zijn om deze te ondersteunen.

Een elektrische of benzinemotor kettingzaag

Je moet daarnaast ook overwegen of je een elektrisch aangedreven of een benzinemotor kettingzaag wilt. Elektrisch kan met een accu of met een snoer. Elk type heeft haar voor- en nadelen. De benzine kettingzagen hebben meer onderhoud en brandstof plus olie nodig. Ze kunnen wel de hele dag mee en zijn in zekere zin wat draagbaarder.

Elektrische kettingzagen op accu’s hebben minder onderhoud nodig, maar hun batterijen zullen uitputten. Dit betekent dat je reserve accu’s nodig hebt als jij een grote zaagklus moet uitvoeren. Houdt er verder rekening mee dat een elektrisch kettingzaag niet voor heel dikke bomen geschikt is.

De verschillende mate van een  kettingzaag 

Voor de veiligste zaagsnede vereist elke houtzaag klus een specifieke lengte kettingzaagblad. Dit zijn de aanbevolen kettingzaag maten voor elk type klus:

Kleine takken tussen de 15 en 25 cm snoeien

Een kettingzaag tussen de 20 en 30 cm zal voor het snoeien van kleine takken of bomen met relatief dunne takken het juiste gereedschap voor de klus zijn. Maar als de takken slechts enkele centimeters dik of zelfs dunner zijn, dan kan een kleine handzaag veel geschikter voor deze taak zijn.

Takken tussen de 20 tot 30 cm verwijderen

Bij het thuis verwijderen van de takken van grotere bomen, zullen deze takken meestal tussen de 15 en 30 cm dik zijn. Je geleidestang moet dan dus minstens 20 tot 35 cm lang zijn om deze taak snel en probleemloos te maken.

Het kappen van kleine bomen tussen de 30 en 40 cm dik

Er is een kettingzaag van ongeveer 35 en 45 cm lang nodig voor het kappen van kleine bomen in een tuin. Dit is afhankelijk van de dikte van de boomstam.

Het kappen van grote bomen van meer dan 50 cm dik

Het kappen van grotere bomen is een taak die je echt liever aan een professional wilt overlaten. Hiervoor geven wij je dan ook geen advies!

Een te lange kettingzaag kan gevaarlijk zijn

Het lijkt misschien de beste oplossing om altijd voor de aanschaf van een ​​grote kettingzaag te kiezen. Zodat deze op elke zaag behoefte voorbereid is die zich voordoet. Maar het gebruik van een kettingzaag die te lang voor de taak is, kan bijzonder gevaarlijk zijn!

Een paar centimeter te lang is meestal geen probleem, maar de echt grotere zagen brengen meer trillingen met zich mee. En een groter gewicht dat soms moeilijk te hanteren is. Het is zeer belangrijk dat de door jou gekozen kettingzaag een hanteerbare maat heeft. Zodat je precies datgene kunt zagen of snoeien wat verwijderd moet worden en niets anders.

Er is bij de langere kettingzagen bovendien meer kans op een terugslag. Dit is wanneer de kettingrotatie geblokkeerd wordt, waardoor de kettingzaag naar haar gebruiker ‘terugslaat’. Vermijd om deze redenen zeker de aanschaf of het gebruik van een kettingzaag die te lang voor haar taak is.

Een te korte kettingzaag is bruikbaar

Het is nog steeds mogelijk om met succes een kettingzaag te gebruiken die iets kleiner dan de diameter van het hout is. Er zijn in dit geval maar een paar extra zaagbewegingen nodig om het hout volledig door te zagen.

Als laatste willen we graag meegeven dat je meestal het beste voor een kleinere kettingzaag met een minder krachtige motor kunt kiezen. Dit is zeker het geval als je nog moet leren om met een kettingzaag te werken. Een kleine zaag is ook wendbaarder dan een groter exemplaar. En als de kettingzaag te zwaar is, dan zullen jouw handen en armen ook snel vermoeid raken. Iets wat op de lange termijn zeker een veiligheidsrisico vormt!