Een schutting biedt privacy, bescherming tegen de elementen en kan als landschapselement of als een ondersteuning voor (klim-) planten gebruikt worden. Schuttingen van houten panelen zijn het populairst als het om het afbakenen van een perceelsgrens gaat. Het is vrij simpel om te plaatsen en met het juiste onderhoud gaat het ook jaren mee.
In deze minigids wordt uitgelegd hoe jij zelf een nieuwe schutting kunt plaatsen.
Je nieuwe schutting plannen
Het goed plannen van jouw omheining is erg belangrijk en bespaart jou later veel tijd en moeite. Het betekent dat je heel nauwkeurig moet zijn met alle materialen die je nodig hebt. Als jouw schutting een eigendomsgrens gaat markeren, dan wordt er aangeraden dit eerst met jouw buren te bespreken en hen van jouw plannen op de hoogte te stellen.
Hoewel het mogelijk is om het hele jaar door een schutting te bouwen, moet je proberen zeer warme, koude of natte weersomstandigheden te vermijden. Het vroege voorjaar of het late najaar zijn ideale tijden voor het plaatsen van een schutting. Dit omdat het de gezondheid van jouw planten en bodem zo min mogelijk verstoort.
Gebruik haringen of bamboestokken en touw om aan te geven waar jouw schutting en palen zullen zijn. De meeste kant-en-klare schutting panelen worden standaard met een breedte van 180 cm verkocht, maar er zijn ook andere maten beschikbaar. Gebruik een lat die op dezelfde lengte als jouw panelen is gezaagd als richtlijn en markeer zorgvuldig waar het middelpunt van elke paal zal zijn.
Hoe plaats je een schutting?
Bij het plaatsen van een schutting zijn er een paar basisregels die je moet volgen om zo een stabiel en duurzaam eindresultaat te garanderen. En ook al zijn de palen al voorbehandeld, het is dan toch nog een goed idee om de basis van de palen voor het plaatsen met een houtverduurzamingsmiddel in te smeren.
Hoewel het mogelijk is om zelf in je eentje een schutting te plaatsen, is het altijd het veiligst om je door iemand te laten helpen.
Hoe plaats je schuttingpalen?
Markeer de positie van jouw eerste afrasteringspaal en graaf een gat dat geschikt is voor de lengte van de paal die jij gebruikt. Een standaard gat is meestal 45 tot 60 cm diep en 30 cm breed. Je hebt misschien een dieper gat en een langere paal nodig als je in heel zachte grond graaft.
Voeg ongeveer 2,5 cm grind aan de bodem van het gat toe. Dit helpt bij de drainage en verkleint de kans dat de paal na verloop van tijd gaat rotten.
Plaats nu jouw eerste schuttingpaal in het gat en gebruik een waterpas om de paal te positioneren. Het helpt mee om nu twee houten latten aan de paal te schroeven om deze tijdelijk op haar plaats te houden.
Vul het gat vervolgens weer tot aan de oppervlakte lijn met de grond op. Zorg er uiteraard voor dat jouw afrasteringspaal waterpas blijft staan. Je kunt jouw schuttingpalen als je het wenst ook in beton vastzetten.
Herhaal het bovenstaande proces totdat alle afrasteringspalen stevig op hun plaats zitten, terwijl je ook controleert of ze allemaal perfect verticaal staan.
Terwijl je verder gaat, leg je een stuk hout over de bovenkant van twee opeenvolgende palen en gebruik je een waterpas om te controleren of de palen inderdaad waterpas zijn. Zaag indien nodig de bovenkanten van de palen af, zodat ze allemaal dezelfde hoogte hebben.
Hoe jouw schuttingpanelen op te hangen?
Zorg ervoor dat al je schuttingpanelen optimaal geïmpregneerd zijn. Begin met het markeren van de positie van de L-beugels op de basis van elke afrasteringspaal. Bevestig deze L-beugels nu aan de paal en bevestig de schuttingplaten met 2 cm schroeven aan deze L-beugels.
Markeer de posities van twee U-beugels aan de binnenkant van elke paal. Dit zou ongeveer 15 cm vanaf de bovenkant en 150 cm vanaf de onderkant moeten zijn, van waar het schuttingpaneel komt. Zet deze beugels met 3,5 cm schroeven vast.
Til met de hulp van jouw buddy de omheiningspanelen voorzichtig op hun plaats en schuif ze vervolgens tussen de U-beugels naar beneden. Schroef de panelen nu met 3,5 cm schroeven op hun plaats vast.
Het zelf plaatsen van een schutting kan een lonend tijdverdrijf zijn. Of het nu om een extra verfraaiing van jouw grondgebied gaat, of het creëren van een stevige barrière die jou meer privacy en veiligheid rond je eigendom biedt. De bovenstaande tips zullen het allemaal prima mogelijk maken.