Persoonlijk contact in de digitale wereld

Iedereen maakt er zich tegenwoordig schuldig aan. Even een WhatsApp sturen om te vragen hoe het met je zieke vriendin gaat, snel een mailtje verzenden om een afspraak te maken of een belletje plegen naar je oma. Maar echt persoonlijk contact wordt helaas in dit digitale tijdperk steeds minder. Dat is jammer, want iedereen heeft toch wel het menselijke en persoonlijke contact nodig. Dus kom achter je computer, iPad of mobiel vandaan en zoek de echte verbinding op. Dat is niet alleen fijn voor andere personen, maar jijzelf houdt daar ook een goed gevoel aan over.

Plan offline momenten in

In plaats van dat je jouw zieke vriendin appt, ga je naar haar toe. Verricht een paar huishoudelijke taken, doe wat boodschappen en zet een lekkere kop thee voor haar. Dat zal haar vast goed doen. Zet je telefoon uit en ga op bezoek bij je oma. Neem haar mee voor een wandeling of een lekkere lunch in de stad. Even niet online bereikbaar zijn en je volledig focussen op de mensen die je lief zijn. Een knuffel, een arm om je heen of oogcontact vindt iedereen fijn. Want fysiek contact heeft een mens, vroeg of laat, toch echt nodig. En hoe heerlijk is het dan dat je even niet gestoord wordt door de ping van je telefoon om te melden dat er een bericht is binnen gekomen.

Menselijk contact in het bedrijfsleven

In een bedrijf gebeuren vele zaken digitaal. Het contact met klanten, zakelijke relaties en leveranciers verloopt nagenoeg volledig via de digitale snelweg. Toch is het goed om ook hier persoonlijk contact te hebben, zeker wanneer je de eigenaar bent. Nodig je relaties uit voor een kopje koffie om kennis te maken of beleg een fysieke bijeenkomst. Het praat altijd heel wat makkelijker wanneer je ‘live’ met iemand in gesprek bent. En omdat we toch niet helemaal zonder pen en papier kunnen geef je pennen met opdruk waarmee men belangrijke dingen op kan schrijven. Wil je het nog persoonlijker maken? Geef dan pennen gegraveerd met tekst. Ook een leuke gift voor je medewerkers trouwens.

De voordelen van de digitale samenleving

Het lijkt nu alsof contact via de digitale wereld alleen maar nadelen heeft. Dat is echter niet zo. Omdat we alleen maar druk zijn met alledaagse dingen zoals werk is het voor sommige mensen erg lastig om daarnaast nog een sociaal leven te hebben. Hoe fijn is het dan dat je in je vrije tijd even kunt chatten met anderen. Online mensen leren kennen is vaak makkelijker dan de kroeg induiken en het eerste contact te leggen. Vooral voor mensen die verlegen of onzeker zijn is de digitale samenleving een grote uitkomst. Via een beeldscherm communiceert het toch vaker net wat vrijer en makkelijker. En echt niet alleen voor het vinden van een date. Er kunnen ook hechte vriendschappen ontstaan. Is er een klik, dan kan men nog altijd overwegen om elkaar in het echt te ontmoeten. En wie weet wat voor moois er uit voortkomt.