5 Manieren om je sportprestaties te verbeteren

Elke atleet, op welk sportniveau dan ook, is altijd op zoek naar een verbetering van zijn of haar sportprestaties. Sommige factoren die op sportprestaties van invloed zijn, kunnen inderdaad verbeterd worden. Andere helaas niet. Je vindt hieronder een beknopt overzicht van factoren die jouw sportprestaties positief kunnen beïnvloeden.

Werk aan je vaardigheidstraining

Oefening baart kunst. Vaardigheidstraining, ofwel het beoefenen van jouw specifieke sport, is erg belangrijk. Het is de enige manier om de vaardigheid te verbeteren. Je zult immers nooit geweldig worden, tenzij je de juiste skills hebt om deze sport te beoefenen.

Hoe vaak heb je een atleet wel niet geweldig zien zijn in de ene sport, maar erg middelmatig in een andere? Ze hadden in dit geval duidelijk niet de vaardigheid getraind om goed in die andere sport te zijn. Van een ervaren coach de kneepjes van de sport leren is de beste manier om je vaardigheden en sportprestaties te verbeteren. Want als jij de sport die je beoefent niet optimaal onder de knie hebt, dan zul je nooit beter worden!

Vergroot jouw kracht

Krachttraining is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van je sportprestaties. Krachttraining kan bovendien letsel aan spieren, gewrichtsbanden, pezen en botten voorkomen. Een verbeterde kracht kan helpen de impact krachten die bij sporten optreden te absorberen. Om zo vervelende blessures te voorkomen.

Over meer kracht beschikken zal de atleet ook in staat stellen een positie beter en langer vast te houden. En daarnaast met een optimale lichaamspositionering repetitieve bewegingen mogelijk te maken. Het voor de hand liggende voordeel van deze krachttraining is, dat jij dan fysiek sterker dan je tegenstanders of concurrentie bent. Elke atleet zou dus aan krachttraining moeten doen!

Verbeter je flexibiliteit

Flexibiliteit is het bewegingsbereik en de rekbaarheid van zacht weefsel rond een gewricht. Flexibiliteit kan op verschillende manieren geoptimaliseerd worden. Zoals onder meer door dynamisch, statisch en actief rekken. Maar ook een sportmassage kan de flexibiliteit aangenaam verbeteren.

Een verbeterde flexibiliteit kan blessures voorkomen. Dit kan omdat de spieren zich nu tot de juiste lengte en met de juiste snelheid kunnen uitrekken. Het hebben van de juiste lengte-spanningsverhouding in een gewricht zal ook de prestaties van jouw spieren perfectioneren. Elke atleet zou om deze reden met de juiste peak performance sportkleding aan een goede flexibiliteit moeten werken. De flexibiliteit van de juiste atletische stoffen ondersteunt een volledige bewegingsvrijheid tijdens het sporten!

Verhoog jouw uithoudingsvermogen

Een subliem uithoudingsvermogen wordt meestal door repetitieve bewegingen bereikt. Oefeningen die bij de beoefening van de vaardigheden van de desbetreffende sport uitgevoerd worden. Er zou bovendien een goed samengestelde conditietraining gevolgd moeten worden. Om zo het uithoudingsvermogen van de atleet nog verder te ontwikkelen. Zo’n training moet daarbij de acties van de sport nabootsen die de atleet beoefent.

Let goed op wat je eet en drink voldoende water

Goede voeding is voor iedereen natuurlijk belangrijk. Maar het is vooral cruciaal voor atleten die hun lichaam de hele tijd gebruiken. Je voeding heeft direct invloed op je sportprestaties. Eet dus wat goed voor je lichaam is en wat het ook precies nodig heeft.

Eiwitrijk voedsel is het beste voor alle atleten die veel spieren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan boksen, worstelen of gewichtheffen. Zo’n calorierijk dieet is ook ideaal voor sporten zoals marathonlopen, zwemmen en fietsen. Een caloriearm dieet is echter het beste voor al die sporten met veel bewegingen zoals verspringen, gymnastiek en kunstschaatsen. Het kan daarnaast belangrijk zijn om jouw voedingsdeskundige, diëtist of sportarts te raadplegen voordat jij andere diëten probeert. Want niet ieder dieet is voor jouw lichaamstype geschikt.

 

Een optimale hydratatie is daarnaast ook van top belang. Want sporters zweten veel bij het sporten. Ze verliezen zo ook veel vocht en zijn daardoor continu voor uitdroging vatbaar. Topsporters hebben dagelijks ongeveer twee tot drie liter water nodig. Houd dus goed in de gaten hoeveel vloeistof je binnenkrijgt.

 

Elke atleet is op zijn of haar niveau altijd op zoek naar betere sportprestaties. Sommige factoren die hierop van invloed zijn kun je met de juiste handelingen verbeteren. Elk van deze factoren kan individueel of als groep jouw sportprestaties beïnvloeden. Verbeter zeker degenen die jij zelf in de hand hebt. Om zo ook jouw persoonlijke sportprestaties te verbeteren.