5 Handige YouTube Tips

Het valt bijna niet te ontkennen dat YouTube vandaag de dag hét alternatief op traditioneel TV kijken is. Het videoplatform kan niet alleen vermakelijk, maar ook vooral heel handig zijn. Wil je optimaal gebruikmaken van de functionaliteiten binnen YouTube, dan is het zaak om je helemaal thuis te voelen binnen het platform. Met onderstaande 5 YouTube tips, zet je alvast een stap in de goede richting!

1. Gebruik shortcuts

Het gebruiken van shortcuts is dé gouden tip onder de YouTube tips. Wanneer jij precies weet welke shortcuts worden ondersteund door YouTube, kan je veel sneller navigeren door het platform. Hieronder vind je een aantal nuttige shortcuts.

 • [Spatie] video afspelen of pauzeren
 • [m] video ‘muten’ of ‘unmuten’
 • [Pijltjestoetsen links en rechts] terug of verder spoelen
 • [Pijltjestoetsen boven en beneden] geluid harder of zachter zetten
 • [/] zoekbalk activeren
 • [f] video afspelen op volledig scherm

2. Thumbnail downloaden

De thumbnail is het plaatje dat wordt vertoond voordat je op een video klikt. Wil je dit plaatje opslaan, dan kan je ervoor kiezen om er een screenshot van te maken. Dit wordt echter onscherp en daarnaast is het onhandig. Er is een gemakkelijkere manier om de thumbnail op te slaan in volle kwaliteit. Zo doe je dat:

 1. Kopieer de unieke ID van de video. Deze vind je in de URL achter ‘watch?v=’
 2. Plak de ID bij [ID] in de volgende link: img.youtube.com/vi/[ID]/maxresdefault.jpg
 3. Na het plakken van de link in je browser, krijg je het volledige plaatje te zien die je kan downloaden

3. Vertaalde ondertiteling

Soms ben je op zoek naar een video die specifiek over iets gaat, om er vervolgens achter te komen dat de video alleen is gemaakt door (bijvoorbeeld) een Spanjaard. Spreek je geen Spaans? Geen probleem, via het ondertiteling-menu (te bereiken via het tandwielicoon) bij elke video, kan je YouTube automatisch een vertaalde ondertiteling laten genereren in jouw gewenste taal.

4. Reacties pinnen

Heb je een video geüpload op YouTube en plaats iemand daar een waardevolle reactie onder? Wanneer je wil dat deze reactie ook op gaat vallen bij andere kijkers, kan je hem ‘pinnen’. Hij staat dan boven alle andere reacties. Een reactie pinnen werkt als volgt.

 1. Navigeer naar de reactie die je wil pinnen
 2. Klik op de drie bolletjes naast de reactie
 3. Klik op ‘vastzetten’

5. Video doorsturen vanaf specifiek tijdstip

Je kent het wel: je wil een specifiek stukje van een video doorsturen naar iemand, maar je moet de ander precies gaan uitleggen om welk stukje het gaat. Erg onhandig, maar het kan gemakkelijker. Je kan video-URL’s kopiëren vanaf een specifiek tijdstip. Ga hiervoor naar het juiste tijdstip in de video, klik op rechtermuisknop op het beeld en druk op ‘Video-URL kopiëren vanaf huidig tijdstip’. Zo gemakkelijk kan het zijn!

YouTube is een ongelooflijk krachtig en veelzijdig hulpmiddel dat voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. We hebben vijf nuttige tips met je gedeeld om je te helpen het meeste uit je YouTube-ervaring te halen, maar er zijn nog veel meer trucs en snelkoppelingen die erop wachten om ontdekt te worden. Experimenteer met verschillende functies en ontdek wat voor jou het beste werkt – dat is tenslotte wat YouTube zo leuk maakt!