3D printer: wat kan je hiermee printen?

Stel je eens voor dat je elke tool of ieder voorwerp dat jij nodig hebt met slechts één muisklik kunt creëren! Dat klinkt misschien als science fiction, maar 3D printen is een proces die je een hele nieuwe ervaring zal geven. Het 3D printen wordt soms ook wel een additieve productie genoemd. Dit is een proces waarbij er materiaal wordt samengevoegd om zo unieke driedimensionale modellen te maken. Dit gebeurd veelal laag op laag, vandaar de naam 3D printen.

De materialen en 3D print mogelijkheden

Er kan voor dit printproces een verscheidenheid aan materialen gebruikt worden. Waaronder kunststoffen, metalen en keramiek. Deze materialen kunnen in verschillende toestanden (zoals poeder, vloeistof of een gel) in 3D printers toegepast worden.

Eén van de grootste misvattingen over 3D printen is de hoeveelheid tijd die er nodig is om een object te produceren. Dit is immers zeker geen snel proces. Als je daar het geduld voor hebt, dan is jouw verbeelding de enige beperking als het om het gebruik van een 3D printer gaat!

Het 3D printen geeft je de mogelijkheid om vormen en ontwerpen te produceren waarvan jij nooit had gedacht dat ze mogelijk waren. De creatie van deze objecten heeft daarnaast het voordeel dat er zeer weinig afval is. En dat deze producten simpel ter plaatse met behulp van één machine vervaardigd wordt.

Waar wordt 3D printen voor gebruikt?

Het 3D printen maakt het zeer efficiënt om eenmalige onderdelen te vervaardigen. Of om uiterst complexe geometrieën te creëren die enkel met 3D printen mogelijk zijn. We noemen hieronder enkele interessante mogelijkheden op.

  • Prototypen. Het 3D printen wordt al jaren gebruikt om bijzonder vlot prototypen te maken. Die zijn dan als visuele hulpmiddelen, montage- en presentatiemodellen te gebruiken.
  • Lichtgewicht transportonderdelen. De huidige brandstofefficiëntie en emissiereducties stimuleren volop de behoefte aan allerlei lichtgewicht onderdelen. Het 3D printen is daardoor een populaire toepassing in de ruimtevaart- en automobielindustrie geworden.
  • Functioneel betere producten. Het unieke 3D printproces verwijdert veel van de beperkingen die vaak door de traditionele productieprocessen opgelegd worden. Dit zorgt ervoor dat ingenieurs zo gemakkelijker en voor betere prestaties, geoptimaliseerde producten kan genereren.
  • Medische implantaten. Om een osseointegratie te bereiken, gebruiken veel medische fabrikanten 3D printers om de porositeit van het oppervlak nauwkeurig te regelen en zo de echte botstructuur van de mens beter na te bootsen.
  • Gereedschap, mallen en vergelijkbare functies. Het produceren van 3D geprinte gereedschappen en mallen gebeurd vaak goedkoop en snel. Dit kan de operationele cyclustijden op een werkvloer drastisch verkorten.
  • Metalen gietonderdelen. De unieke combinatie van 3D printen met metaal gieten overbrugt de kloof tussen de snel geëvolueerde onderdelen. Plus de vertrouwde productie benaderingen voor grote metalen objecten.

Als je naar al deze bijzondere toepassingen kijkt, dan weet je dat het 3D printen al een lange weg afgelegd heeft sinds de begindagen van de creatie van kleine speelgoedfiguurtjes. Hetzelfde kan over de soorten materialen gezegd worden, die je bij het 3D printen kunt gebruiken. Nu de technologie zich alsmaar verder blijft ontwikkelen, ziet de toekomst er rooskleuriger uit!