De Romeinse goden

iDevice-pictogram

Godsdienstige mensen in Belgiƫ geloven dat er een god bestaat en dat hij de wereld en de mensen heeft geschapen. Hun god noemen ze "Heer"of "Allah". De Romeinen en Germanen geloofden in honderden goden, godinnen en geesten, die alles in het leven regelden. Er was een god die zorgde dat het graan op het land groeide. Een ander liet de wind waaien. En weer een andere zorgde ervoor dat mensen van elkaar gingen houden. Goden konden je beschermen en helpen. Daar geloofden de Romeinen in. Maar soms straften ze je ook. Wie ziek werd, of een ongeluk kreeg, die wist: "Ik heb niet genoeg gebeden, of verkeerd geleefd. Er is een god die mij straft."

De Romeinen namen Griekse mythen over en verbonden de legenden van de Griekse goden met hun eigen goden. Ze vertelden dezelfde verhalen over Jupiter als de Grieken over hun god Zeus. De Romeinen namen hun godsdienst en hun goden mee vanuit Rome naar de veroverde gebieden, maar ze namen ook dingen over uit de godsdiensten van overwonnen volken. In hun ogen wemelde het overal van de goden: in bomen, huizen, de hemel, maar ook in de aarde, onder de vulkanen. Hoe de goden eruit zagen, wist natuurlijk niemand. Maar de Romeinen stelden zich voor dat ze op mensen leken en dat ze ook leefden zoals mensen. Goden en godinnen trouwden met elkaar en kregen kinderen. Zo kwamen er steeds nieuwe goden bij. Het grote verschil met gewone mensen was, dat de goden onsterfelijk waren. En dat ze macht hadden over de mensen.


Er was ook een groep mensen in het Romeinse Rijk die in een god geloofde. Ze noemden zichzelf christenen. Die naam komt van Jezus Christus, de zoon van hun god. Jezus was gestorven aan het kruis. De christenen weigerden de Romeinse goden en de Romeinse keizer te eren. Daarom namen de Romeinen de christenen gevangen. Velen werden gemarteld en vermoord. Maar hun geloof was sterker dan hun angst voor de Romeinen. Op den duur werden steeds meer Romeinen zelf christen. Tegenwoordig gelooft niemand meer in de Romeinse goden. Maar er zijn wel een heleboel christenen in de hele wereld.


Maak een verbinding tussen een god en z'n omschrijving.
Als het goed is verdwijnen beide vakjes.