Leerkracht

Filmpje "Een dag uit het leven van een Wakkere Bakker".

Het is nacht. Terwijl iedereen nog slaapt, staat bakker Bart op. Hij begint met het belangrijkste van de dag: het bakken van het brood. Bakker Bart vertelt over zijn beroep. Kijk wat de bakker doet.

Bron: http://www.wakkerebakker.be/index/daguithetleven

 

Fimpje "Graan malen in de molen"

Een molenaar maalt graan in een korenmolen tot meel.
De wieken van de molen draaien. Hierdoor kan het graan gemalen worden. Gemalen graan noemen we meel. Het meel gaat in zakken om verkocht te worden.

Tekst uit het filmpje:
De wind zorgt ervoor dat de wieken van de molen draaien. Hierdoor kan het graan gemalen worden. Het graan wordt eerst naar de zolder gehesen. Boven wordt het graan in een silo gestort, dat is een grote ronde bewaarbak. Vanuit de silo komt het graan door een luikje in een houten kist. Dan wordt het beetje bij beetje in het kropgat geschud. Kijk, dit is het kropgat. Zo komt het graan terecht tussen de molenstenen. Zij malen het graan tot meel. Het meel gaat vervolgens de zeefkasten in. Daar worden de vliesjes uit het meel gezeefd en wat je overhoudt is fijn tarwemeel. De zakken worden dicht gemaakt. Het meel is nu klaar om verkocht te worden.

Bron: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20021104_meel02

 

Fimpje "Graan malen in een fabriek"

Graan malen kan ook in een fabriek. Hief-voor zijn een heleboel machines nodig. Kijk je mee?
In de clip zie je hoe in een fabriek van graan meel wordt gemalen.

Tekst uit het filmpje:
Dit is een meelfabriek. Hier wordt van graan, meel gemaakt. Het graan zakt langzaam de maalmachine in. Hier zijn het nog korrels. Beneden in de kast is het al grof gemalen meel. Dit zijn de zeefkasten. Deze zorgen ervoor dat de vliesjes uit het meel gehaald worden. Hier wordt laten zien wat er binnen in de kasten gebeurt. Wat er onderaan terecht komt is het meel. Wat er achterblijft zijn de vliesjes. Dit zijn die vliesjes En dit is meel voor bruin brood. Dit is meel voor wit brood, dat is extra goed gezeefd. Het graan wordt door een machine in de zakken gedaan en dan dichtgenaaid. Het meel is klaar om vervoerd te worden.

Bron: http://www.schooltv.nl/beeldbank/clipdigibord/20021104_meel03