Brood
Digitips - tweede graad

   
geschiedenis
gerezen brood
geschiedenis
brood
van graan
tot brood
brood aan de
basis, info
leerpakket
(1ste graad)
   
             

Werkwijze

Filmpjes bekijken
Broodpoppetjes maken


Graan malen


Brood bakken


Kinderen bakken brood




open link in nieuw venster

Brood en het wonder van de tarwe (duur: 35 minuten, het laden kan wat tijd in beslag nemen)
De videofilm bij het lespakket ‘Brood aan de basis’ is een korte speelfilm voor het basisonderwijs waarin presentator Jeroen Kramer (bekend van ondermeer het Klokhuis) een spannende zoektocht onderneemt naar de oorsprong van ons brood. Als hij op een avond op zolder zoekt in een kist vol familieherinneringen ontdekt hij een paar wonderlijke attributen. Daarmee blijkt hij in staat een spannende speurtocht door de tijd te ondernemen. Tijdens deze reis ontdekt hij allerlei cultuur-historische aspecten over brood die voor de leerlingen in beeld worden gebracht. Op zijn reis door de tijd wordt Jeroen vergezeld door bakker Jan van Hattem. Die leert hij kennen als hij op onverklaarbare wijze bij deze negentiende eeuwse bakker terecht komt. Deze bakker is eigenlijk ook benieuwd waar het beste brood aller tijden zijn oorsprong heeft. Geholpen door een magisch doosje met graankorrels en een oude zandloper beleeft het tweetal een aantal wonderlijke avonturen. In de tijd dat het deeg rijst, reist het duo door de tijd. Uiteindelijk belanden ze in het heden waar de bakker kennis maakt met de moderne bakkerijen en nieuwste technieken. En die zijn voor bakker Jan van Hattem wel erg verleidelijk…

open link in nieuw venster
De oorsprong van gerezen brood
Kan jij de teksten in het stripverhaal plaatsen?
Hoe je brood kunt laten rijzen werd 1500 jaar voor Christus bij toeval ontdekt door een Egyptische slaaf. De slaaf had tot taak iedere dag vers brood te bakken. Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan. Dit restje was lichtzuur geworden en het leek wel wat in omvang toegenomen. Om te voorkomen dat iemand het merkte, deed hij het gauw bij de nieuwe broodpap. De broden die hij daarvan maakte waren luchtiger en smaakten veel lekkerder. Vanaf die dag gebruikte de slaaf telkens een beetje deeg van de vorige dag (zuurdesem) om nieuw brood mee te bakken.

open link in nieuw venster
Van graan tot meel
Luister naar de opdracht van Casino en Boerenwit. Sleep de prenten in de goede volgorde.
Prenten: tarweaar, graanveld, meel, brood, graankorrels.

open link in nieuw venster
Broodgeschiedenis: van heel vroeger tot nu
De plaatjes staan niet in de goede volgorde.
Kan jij ze goed zetten?
Plaatjes: oertijd, Egyptenaren, Romeinen, Middeleeuwen, 1800, moderne bakker.

open link in nieuw venster
Leerpakket van graan tot brood
Kijk filmpjes, maak oefeningen.

open link in nieuw venster
Broodgeschiedenis en andere weetjes over brood
Kon je de plaatjes niet in de goede volgorde zetten?
Wil je meer leren over brood? Luister naar de opdracht van Casino en Boerenwit.
Lees, zoek en speel verder op de site.